Bedrijven || in English

WAT IS TAROT

De oorsprong van de tarotkaarten is niet echt bekend. Er zijn veel boeken geschreven over een mogelijke herkomst van het spel uit Egypte, Atlantis of India, over Tempeliers, geheime genootschappen en zigeuners. De oudste tarotkaarten die bewaard gebleven zijn, is het Italiaanse “Visconti-Sforza” spel uit de 15e eeuw.

De 22 kaarten van de grote arcana kunnen we lezen als een boek over ons leven. We worden geboren als het Kind, vol vertrouwen, verwachtingsvol, leergierig en nieuwsgierig om de wereld te gaan ontdekken. De kleuter die voor het eerst naar school gaat, het kind dat de basisschool verlaat, de puber die voor het eerst op zijn bromfiets de straat uit rijdt. Voor de eerste keer uitgaan, welke studie ga je doen, op kamers gaan wonen, je eerste baan, trouwen, moeder worden, opa worden. Hoe gaan we om met nieuwe dingen in ons leven, met veranderingen, pijn of verdriet? Kunnen we weer aansluiten op het gevoel van het Kind, ongeacht de leeftijd of situatie waarin je zit? Waar of waardoor zijn we het kwijtgeraakt? Op deze manier symboliseren alle tarotkaarten specifieke delen van ons mens-zijn en onze levenslessen.

De grote arcanakaarten hebben hulpkaarten, de 56 kaarten van de kleine arcana. De 4 Azen van het deck worden bijvoorbeeld gekoppeld aan De Magiër (1). De 4 kleine arcanakaarten met het getal 2 horen bij de 2e kaart van de grote arcanakaart, de Hogepriesteres (2). De 4 kaarten met het getal 3 zijn uitingsvormen van de 3e kaart van de grote arcana, de Keizerin (3) enz.

Voor de koppeling van de grote arcanakaarten vanaf 11, worden de getallen 11 t/m 21 naar enkelvoudige getallen teruggebracht. 11 wordt 2, 15 wordt 6, 18 is 9 enz. De kaarten van de kleine arcana zijn onderverdeeld in de elementen, vuur (staven), water (bekers), lucht (zwaarden) en aarde (pentagrammen of munten). Dit betekent bijvoorbeeld dat de 4 Azen bestaan uit : Aas van Staven, Aas van Bekers, Aas van Zwaarden en Aas van Pentagrammen. Zo geldt deze verdeling ook voor de overige 9 kleine arcanakaarten.

Het element vuur is “willen”, de eerste impuls, het flitsende idee. Het element water reflecteert onze emoties, bewuste en onbewuste gevoelens en reacties. Lucht verwijst naar het mentale deel in ons, hoe en wat denken wij, welke gedachten bepalen onze manier van leven en doen. Tenslotte heb we het element aarde, dat verbonden is aan het aardse en fysieke deel. Via deze kaarten krijgen we inzicht in onze talenten, ons handelen en onze verworvenheden (incl. geldzaken) en hoe we daar mee omgaan of om kunnen gaan.

Zo hebben alle 78 kaarten meerdere lagen, een eigen betekenis en specifieke invalshoek.